Dunne darm

Dunne darm, ook wel het intestinum tenue genoemd, is een onderdeel van het spijsverteringsstelsel dat tussen de maag en de dikke darm ligt. De dunne darm is het langste deel van het spijsverteringsstelsel. De dunne darm beweegt voordurend om de voedselbrij heen en weer te persen en fijn te malen. Dit gebeurt met hulp van de spieren in de wand van de dunne darm. Via grote bloed- en lymfehaarvaten, gelegen in de uitstulpingen van de darmwand, gaan de bruikbare voedingsstoffen het bloed of de lymfe in. De dunne darm bij mensen is ongeveer 5 meter lang. De dunne darm heeft een aantal functies;

  • Verteren van voedsel
  • Adsorberen van splitsingsproducten, water en vitamines
  • Verdediging door middel van antilichamen
  • Doorvoeren van nutrienten

Verder bestaat de dunne darm uit drie delen: De twaalfvingerige darm, nuchtere darm en de kronkeldarm.

De twaalfvingerige darm is eigenlijk het eerste deel van de dunne darm. In de twaalfvingerige darm worden eiwitten, koolhydraten en vetten verteerd door alvleessap en gal. Alvleessap wordt geproduceerd in de alvleesklier, een grote spijsverteringsklier die via een buisje in verbinding staat met de twaalfvingerige darm. Per etmaal wordt 1 liter alvleessap geproduceerd. In alvleessap zitten een aantal inactieve proteinasen waaronder trypsinogeen dat wordt omgezet in trypsine (eiwit afbrekend enzym), verder zit er in alvleessap nog amalyse (zetmeel afbrekend enzym), lipase (vetsplitsend enzym) en NaHCO3, een buffer die het maagzuur neutraliseert.

De nuchtere darm is het middelste deel van de dunne darm en is ongeveer 2,5 meter lang. In de nuchtere darm vindt het grootste deel van de vertering en de opname van de voedingsstoffen plaats. Het voedsel is ongeveer 1 tot 2 uur in de nuchtere darm en de kronkeldarm. Het voedselbrij wordt in de nuchtere darm volledig van zijn voedingsstoffen onttrokken, met behulp van enzymen en darmsappen.

De kronkeldarm is het laatste deel van de dunne darm. De kronkeldarm heet zo omdat de darm ongeveer drie meter is en gekronkeld in de buikholte ligt. Net zoals de twaalfvingerige darm is ook de kronkeldarm bedekt met eenlagig cilindrisch epitheel met microvilli. Het bevat tevens sljimbekercellen. Ook in de kronkeldarm wordt er net zoals in de nuchtere darm veel voedingsstoffen opgenomen. Op de overgang van de kronkeldarm en de dikke darm bevindt zich de blindedarm.